Skip to main content
Theorie

Voordat je de tussentijdse toets of praktijkexamen gaat afleggen, moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Het theoriecertificaat is een jaar geldig. Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

  • 1. Verkeersregelkennis (30 vragen)
  • 2. Verkeersinzicht (10 vragen)
  • 3. Gevaarherkenning (25 vragen)
Tussentijdse toets

De tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen.

Een examinator van het CBR beoordeelt jouw rijvaardigheid. Jouw instructeur rijdt mee. Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Aan de hand van dit formulier zie je precies waaraan je nog moet werken. Je kunt met deze toets vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen als je deze goed uitvoert.

De tussentijdse toets duurt even lang als een rijexamen.


Het examen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Na controle van de identiteitbewijs en je theoriecertificaat overhandig je het gesloten formulier zelfreflectie. Op dat formulier heb je voor je examen je sterke en zwakke punten in het verkeer gezet. Dit formulier wordt na de examenuitslag met je besproken. Daarna volgt op de parkeerplaats de ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlevragen uit te voeren aan de examenauto.

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en bijzondere manoeuvres.

In het vernieuwde rijexamen rijd je een gedeelte van het examen -zo’n tien tot vijftien minuten- zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Als je voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.


Autorijschool Rohling
Het Maalwater 9c
1852 RH Heiloo

mobiel : 06 40 46 27 62
e-mail: info@autorijschoolrohling.nl
Kamer van Koophandel: 37159296

Rekeningnummer

Afra Rohling NL91 KNAB 0256 6652 14


Autorijschool Rohling is R.I.S. gecertificeerd, R.I.S. is aanbevolen door het CBR